09/05/2018, 16:17

ЛВОВ НА СВОЯТА ГОДИШНИНА ПОСРЕЩНА ПЛОВДИВСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ4-7 май 2018г. Представител на Почетното консулство на Украйна в гр. Пловдив и председател на Украинско-българско сдружение „ПЛОВДИВ“ Маряна Имреорова се включи в  делегацията на Община Пловдив, поканена на честването на 762-годишнина на  побратимения град Лвов, Украйна. Група от Пловдив  начело със  заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков и директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев бяха на 4-дневно посещение в прекрасния западно-украински град.

Асистентът на Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев  - г-жа Имреорова лично поздрави Кмета на Лвов г-н Андрий Садовий от името на Почетния консул и украинската общност в Пловдив за празника на града. 

В рамките на посещението инж.Александър Държиков проведе множество официални срещи с представители на местната администрация и участва в тържествената сесия на Общинския съвет на Лвов за празника на града. Той връчи на кмета Андрий Садовий „Почетен плакет на Община Пловдив“ от името на Кмета инж. Иван Тотев, както и официална покана за посещение в Пловдив през месец октомври т.г., когато градът под тепетата ще бъде домакин на мащабен международен икономически форум.
Пловдивската група разгледа популярния музей на архитектурата и бита под открито небе „Шевченский гай“ и се запозна с многобройните културни и исторически забележителности на Лвов, който е под закрилата на ЮНЕСКО от 2009 г., когато става Културна столица на Украйна. През настоящата година, Лвов е обявен за Младежка столица на Украйна.

Заместник-кметът Александър Държиков бе специален гост на първия Международен фестивал на балканската култура „Балкански цветове“, в който взеха участие представителни състави от Балканите, в т.ч. танцови и певчески състави на бесарабски българи. На пловдивския заместник-кмет бе оказана високата чест да открие официално фестивала, да поздрави участниците и да връчи наградата на  победителите – Ансамбъл за български народни танци. 

Делегацията от Пловдив се срещна с част от българската общност в град Лвов в сградата на Почетното консулство на България, на която присъстваха заместник-консул Михайло Гук, представители на българското дружество „Иван Вазов“ -  за което Община Пловдив и  Почетен консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев през 2016 г. подариха българските носии, преподаватели по български език от местния университет и неделното училище, представители на фолклорния колектив „Фолклорна звезда“ и др.
Александър Държиков връчи официална покана на ръководителя на представителния фолклорен състав „Черемош“ към Държавния университет в Лвов, г-жа Татяна Когут, за  участие в предстоящия Международен фолклорен фестивал, който ще се проведе в Пловдив от 30 юли до 3 август.  Освен размяната на подаръци, всички участници в срещата си направиха множество снимки за спомен.
   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край