26/01/2017, 13:05




Пловдив. 25.01.2017г. В Почетното консулство на Украйна в гр. Пловдив проведе се среща на украинците от региона. Основната тема на събитието беше отбелязването на Деня на Съборността Украйна (Ден на Съединението) -22 януари.

На 24 август 1991г. беше приета Декларацията за независимост на Украйна, която беше одобрена на Референдум на 1 декември. Това събитие е началната точка на история на съвременната украинска държавност.
Историци са правилно отбелязват, че на 24 август 1991г.  наистина е датата за възстановяването на държавната независимост на Украйна.
За първи път през  XX век украинската независимост е обявена на 22-ри януари 1918г.  с  IV Универсал на Украински Централна Рада, и вече след една година (22 Януари, 1919г. ) на площада Света София в Киев е имало не по-малко убедителни събитие – обединение на Украинската Народна Република (УНР) и Западно-Украинска Народна Република (ЗУНР) в една държава.
Важно е да не се говори само за 24 август 1991г.  - акт, който беше логична кулминацията на борбата за украинската независимост, но също така и за редица на историческите събития на ХХ век:
• 22 януари 1918г.  - Независимост на Украинска Народна Република;
• 22 януари, 1919г. - Закон за Провъзгласяване на Съединението на Украинска Народна Република и Западно- Украинска Народна Република;
• 15 март 1939г.  – Независимост на Карпатска Украйна;
• 30 юни 1941г. - Закон за възстановяване на украинската държавност;
• 16 Юли 1990г.  - приемане на Декларацията за Държавен суверенитет на Украйна;
• 1 Ноември 1918 г.  - деня на "Ноемврийско въстание", украинско  въстание в Лвов, в резултат от което създадена  Западно-Украинска Народна Република;
• 1 декември 1991г.  – Всеукраински  референдум за потвърждаване на Закона за независимост на Украйна на 24 Август 1991г.
Един от най-големите исторически дати  е 22 януари  (провъзгласяването на независимостта през 1918 г. и обявяването на Акта за унификация на УНР и ЗУНР) - Ден на Съединението. (Http: / / WWW .memor y.gov .ua)

На заседанието на Украинско-Българско Сдружение "Пловдив" (УБСП) беше прожектиран документален филм "Съединение" за тези исторически събития.
Срещата реши редица важни въпроси, свързани с по-нататъшната работа на УБСП, а именно:
1. Прием  на нови членове.
2. Подновяване на годишен членски внос.
3. Провеждане на месечни срещи УБСП (последна сряда на месеца).
4. План за работа  за I полугодие на 2017г. (Провеждане на празниците, Вечери на украинската кухня, екскурзии, отбелязването на Международен ден на майчиния език, Дни на Шевченко,  Ден на поезия и т.н.).
5. Доброволческо подпомагане.







   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     







Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край