18/09/2017, 13:38

УКРАИНСКИ ТЕАТЪР ОТ ЛВОВ НА „СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ“

Василь Жукивский, Маряна ИмреороваПловдив, 16 септември 2017г.
- В рамките на пловдивското 21-о издание на театралния фестивал "Сцена на кръстопът" младежкият театър "Лесь Курбас" от Лвив представи една драматична симфония по стихове на голям украински поет Василь Стус (дисидент, политически затворник, измъчван от КГБ и починал в сибирски зандан през 1985 г.). Постановката е своеобразна, новаторска, нетрадиционна, в нея се преплитат личните преживявания на поета, обръщането му към Бога, дъгата за съдбата на Украйна и вярата в щастливото й бъдеще. Зрителите добре посрещнаха както актьорското изпълнение, така и субтитрирания превод на български език (преводач - Маряна Имреорова).
Проявата се спонсорира от козметична компания "Роза импекс", чийто президент е Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна в Пловдив.
В рамките на побратимяване на гр. Пловдив и Лвов цветя бяха поднесени от кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общински съвет на Пловдив Савина Петкова, която лично присъстваше на представлението.
Артистите получиха и награда от „Сцена на кръстопът“, която им беше връчена на сцената от Димитър Малашинов – директор на Фестивала.


   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край