27/09/2017, 15:22

УКРАИНСКО ИЗКУСТВО ОТ ХАРТИЯ В ГРАДА ПОД ТЕПЕТАТА„МОИТЕ ГРАДОВЕ“  - това беше темата на изложба на украинска млада художничка, която беше открита на 25 септември 2017г. в Градска Художествена Галерия - Пловдив.  Анна Демянчук работи в техника „витинанка“ – художествено изрязване от хартия. По този оригинален  начин в  картините се проследяват мотивите на Пловдив и Лвов – двата града еднакво близки на автора, еднакво скъпи. Преди една година Анна се мести да живее от Украйна в Пловдив, напускайки своя невероятно красив старинен Лвов за да се установи за постоянно в не по-малко чаровен Пловдив, град с история от хиляди години.  
Творбите впечатлиха Почетен консул на Украйна в гр. Пловдив инж. Димитър Георгиев и той реши да даде път на младия талант и затова с негово съдействие изложбата се реализира.
Една от творбите, наречена „Изгубени градове. Донецк“ Анна посвети на война в източна Украйна. „Това не е конфликт, това е Украинско-Руска война. Трябва да наричаме нещата със своите имена!“  - казва тя.
На откриването присъстваха Генерален консул на Турция Хюсейин Ергани, украинската диаспора в Пловдив, приятели на Украйна. Председател на Украинско-българското сдружение „Пловдив“ Маряна Имреорова, която участваше в организирането на събитието, използва случая да подари на Димитър Георгиев от името на Сдружението и от г-жа Олена Коцева (Съюз на Украински организации в България) украинска вишиванка – бродирана риза, символ на Украйна,  за да благодари за дългогодишната подкрепа на Украйна и украинците в България, за положените усилия за развитието на културните, икономическите връзки между Република България и Украйна, за постоянната подкрепа  на украинските войници, воювали или воюващи за независима Украйна.
Съорганизаторите също така бяха Градска Художествена Галерия и Община Пловдив.
Посетители могат да се насладят на картините в Експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град до 9 септември 2017г.
 
Маряна Имреорова

   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край