11/01/2018, 16:13

В ПЛОВДИВ ПРАЗНУВАХА УКРАИНСКО РОЖДЕСТВО10 януари 2018г., гр. Пловдив.
Украинци и приятели на Украйна се събраха в сряда за една маса да отпразнуват Коледа по юлиански календар. Тя беше на 7 януари, на 6-ти -  Бъдни вечер. Такава среща традиционно се провежда в Пловдив за 6-ти път, организатор и главен спонсор е инж. Димитър Георгиев, Почетен консул на Украйна в Пловдив. Сред гостите на събитието бяха Посланик на Украйна в Р. България д-р Микола Балтажи, Председател на Общински Съвет Пловдив Савина Петкова, зам. Областен Управител на гр. Пловдив Петър Петров, кмета на гр. Първомай Ангел Папазов, украинска поетеса Анна Багряна заедно със своя съпруг Димитър Христов – поет, преводач и др.
Посланикът връчи на инж. Димитър Георгиев награда – Грамота и Орден от Командващия на Съхопътните войска на Вооръжените Сили на Украйна за „всеотдайна, безкористна, неуморна грижа, безценния принос и помощ за лечението и рехабилитацията на украинските войници – участници АТО, за труда за благото и процъфтяването  мира на земята.“
За случая бяха специално поканени участниците в литературния конкурс „ДРЕВНА И СЪВРЕМЕННА УКРАЙНА“, инж. Георгиев им връчи награди – пари, грамоти и сборник с материали от конкурса, издаден от Почетен консул. Конкурсът продължи 2 години и даде възможност на талантливи и креативни хора да се изразяват. Първата награда получи Йеродякон Петър Граматиков (гр.Пловдив) , втората  - Антоанета Методиева (гр.София), трета си разделиха 2 творби – на Оля Божекова (гр.Сливен) и Магдалена Борисова (гр. Елена).
Идеята  и цялостната организация на конкурса е на Почетен консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, с подкрепата на Съюза на Българските писатели (Димитър Христов, журито). Още членове на журито -  Евгений  Тодоров (Обществена Телевизия ТРАКИЯ) и Евелина Здравкова (журналист).
Колядки – рождественски песни и театрално представление - Вертеп бяха представлени от Украинското сдружение „Пловдив“.  Вечерта беше белязана с  много украинска музика, танци, българско хоро, интересни конкурси и томбола, където наградите бяха предоставени от  козметична компания „Роза Импекс“.


   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество


Младежки отдел към Фондация "Мати Украйна"

Страница във Фейсбук

      

Страница в Одноклассники

     Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна


Роден край