02/11/2020, 14:27

 ПОЧЕТНИЯ КОНСУЛ НА УКРАЙНА В ПЛОВДИВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В УКРАИНСКО-БЪЛГАРСКА БИЗНЕС КОНФЕРЕНЦИЯ


На 30 октомври 2020 г. Посолството на Украйна в Република България организира и проведе онлайн украинско-българска бизнес конференция „Активизиране на икономическото сътрудничество между Украйна и България. Предизвикателства пред COVID-19“.
Речта на Посланика отбеляза последните постижения на Украйна по пътя към европейската и евроатлантическата интеграция, очерта динамиката на търговско-икономическото сътрудничество между Украйна и България, както и перспективите за увеличаване на инвестиции между двете страни.
Почетният консул на Украйна в Пловдив Д. Георгиев, председателят на ТПП в Пловдив Д. Проданова, секретарят на Българо-украинската индустриална камара О. Конова взеха участие в работата на конференцията и изнесоха речи.

В своето слово инж. Димитър Георгиев каза, че като Почетния консул  беше готов да бъде домакин на Украинско-Български бизнес форум в Пловдив, но настоящата епидемиологична ситуация не позволи да го направи. Подчерта, че украинско-българските отношения се развиват доста активно и е  убеден, че потенциалът за сътрудничество между Украйна и България би трябвало да е много по-мащабен и широк.
Град Пловдив е най-стария жив град в Европа и освен като културна столица на България се очертава като градът с изключително бързи темпове на икономическо развитие. Област Пловдив е в центъра на процесите за реиндустриализация на страната и привличането на инвестиции. Говори за бюджет на Пловдив, за индустриални зони и  логистични паркове, за добри условия така че международни и местни компании да си партнират помежду си и да повишават стандарта на живот в града. Преброи предимства на България и отделно на Пловдив. Напомни, че град Пловдив беше  културната столица на Европа през 2019г.  и с град Лвов се явяват градове-побратими. Спомена, че Почетното консулство на Украйна в Пловдив подпомага развитието на културните и икономически контакти между двете държави.

В конференцията взеха участие около 30 представители на бизнес средите на Украйна и България. Събитието потвърди съществуването на достойни предпоставки за по-нататъшно развитие на търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество между Украйна и България.   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна