За нас


Инж. Димитър Георгиев

  Инж. ДИМИТЪР АТАНАСОВ ГЕОРГИЕВ - Почетен консул на Украйна в Пловдив

Роден е на 8 юни 1951 г. в село Синапово, област Ямболска.
Отбил военната си служба във Военно поделение - Звездец.

Образование и квалификация:

Висш институт по хранително-вкусова промишленост (ВИХВП) – Пловдив, Магистър - специалност  “Технология на етеричните масла и парфюмерийно-козметично производство”.

Професионална кариера:

1977-1983г – „Българска роза” – Карлово;
1984-1988г – „Ален мак” – Пловдив;
1988-1990г – зам. ген. Директор на Стопанско обединение „парфюмерия и козметика”
1991 г. - Създава козметична компания  „РозаИмпекс“ – водещ  български производител на боя за коса и козметични продукти.
2007 г. - „РозаИмпекс” става официален доставчик на московския Кремъл.
Козметична компания „Розаимпекс” при всяко свое участие в Международния Пловдивски панаир печели златни медали за своите продукти.

Награди:

2000 г. - Удостоен със званието “Меценат No 1 на град Пловдив”, получава награда “Пловдив”, Почетен знак на Пловдив за дългогодишна активна спонсорска дейност в града.  Ежегодно инж. Георгиев е генерален спонсор на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”, който се организира под патронажа на Стефан Данаилов и се провежда вече 15 години.
2007 г. - Награден с орден “Петър I Велики” на Руската Федерация за принос в развитието на българо-руските отношения.
Удостоен със званието «Гражданин на Пловдив за 2008 г.»
Седем години  подред е номиниран за „Бизнесмен на град Пловдив и региона”
През март 2009 г. инж. Димитър Георгиев беше удостоен със званието „Достоен гражданин на Пловдив”. След това в колекцията отличия прибави почетния знак-медал "За хората с добри сърца" – признание за високо хуманната дейност. И само след месец - и „Златен Калоянов пръстен” – връчен от Бизнес експертен съвет.
2010 г. - Печели наградата на Български дарителски форум - “Най-голям корпоративен дарител” за 2010 в категорията “Най-щедър дарител“. (За благотворителната  кампания “За още едно българче”)
Председател е на Сдружение за развитие на Пловдив и Стария град – „Пловдив – древен и вечен”.
През 2010год. е назначен за Почетен консул на Украйна в Р. България за област Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.
През февруари 2011год. на тържествена церемония в Москва инж. Димитър Георгиев бе удостоен със званието “Почетен Академик на Международната Академия на обществените науки на Русия”.  В негова чест беше открита и паметна плочка с името му в скулптурната композиция “Свят на доброто” в руската столица.
През 09.2011г.  получава  почетното звание „Доктор Хонорис Кауза” на Университета за хранителни технологии-Пловдив.

Обществена дейност:

Учредител е на Сдружение „Свети Димитър и Председател на управителния съвет на Сдружението, което с активната дейност на инж. Георгиев възстанови църквата «Свети Димитър” в Стария град и тя вече е действаща.
Почетен член на Ротари клуб – „Пловдив – Пълдин”!

Владее руски език. Има син и дъщеря.
 Дейности

 Извлечение от ДОГОВОР ЗА ФУНКЦИИТЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ПОЧЕТНИЯ КОНСУЛ НА УКРАЙНА в гр. ПЛОВДИВ

   Съответно със съглашението, постигнато между Министерството на Външните Работи на Украйна и Министерството на Външните Работи на Република България, отнасящо се за назначаването на Почетен консул на Украйна в град Пловдив, за кандидатурата му и за точките от Виенската конвенция за консулските отношения от 24 април 1963 година, Министерството на Външните Работи на Украйна и господин Димитър Атанасов Георгиев (по-нататък – „Почетния консул”), сключиха договор за следното:


 ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ФУНКЦИИ НА ПОЧЕТНИЯ КОНСУЛ

   Основните служебни задължения на Почетния консул ще бъде изпълнението на функциите, предвидени в точки “a”, “b”, “c” и „е” от член 5 от Виенската конвенция за консулските отношения от 24 април 1963 година, а именно:

a). защита на интересите на Украйна в Република България, както и на юридическите лица и гражданите на Украйна в рамките, определени от международното право;

b). способстване развитието на търговски, икономически, културни и научни връзки между Украйна и Република България, а също така способстване развитието на приятелските отношения между двете държави по други начини, съгласно положенията от упоменатата Конвенция;

c). изясняване на условията и събитията в търговския, икономическия, културния и научния живот на Република България с помощта на всички законни средства, уведомяване на главата на дипломатическото представителство или консулското учреждение на Украйна за тях;

e). оказване на помощ и подкрепа на юридическите лица и на гражданите на Украйна.  

   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна