За Украйна

Украйна е държава в Източна Европа. Южната й граница се умива от Черно море и Азовско море. От изток, североизток и север тя граничи с Русия, от север – с Беларус, от запад – с Полша, Словакия и Унгария, а от югозапад – с Румъния, Молдова и Република Приднестровие. Държавното знаме на Украйна се състои от два цвята с еднакви размери: горната част – светлосиня, а долната част - жълта, което символизира синьото небе и житните ниви.

 Политическо устройство на Украйна

Украйна е унитарна парламентарно-президентска република. Основните органи на властта са: Президент – Виктор Янукович, Правителство – Кабинет на министрите на Украйна. Висшият законодателен орган е Върховната Рада на Украйна.
Партиите, влизащи в състава на Върховната Рада, са: Блокът на Юлия Тимошенко, Наша Украйна – Народна самоотбрана, Партия на регионите, Комунистическата партия на Украйна и Блокът на Литвин.
След оранжевата революция основната цел на външната политика на Украйна е интеграция в НАТО и Европейския съюз.


Президент на Украйна

Първите избори за президент на Украйна се провеждат на 1 декември 1991 г., на които по конституционен ред, чрез пряко избиране, е избран първият Президент на Украйна – Леонид Кравчук. През 1994 г. е избран, а през 1999 г. e преизбран като Президент на Украйна Леонид Кучма. На 26 декември 2004 г. за Президент на Украйна е избран Виктор Юшченко до началото на 2010 година. На 25 февруари 2010 г. новоизбраният украински президент Виктор Янукович встъпи в длъжност като положи клетва пред Конституцията на Украйна и Евангелие от 16 век. Молебен в негова чест отслужи главата на Руската православна църква патриарх Кирил.


Законодателна власт

Съгласно Конституцията на страната единственият орган на законодателната власт на Украйна е парламентът – Върховна Рада на Украйна (ВРУ), която е представителен орган на държавната власт. ВРУ има колегиален характер и се състои от 450 народни депутати на Украйна, които се избират за срок от пет години. Народните депутати на Украйна могат доброволно да се обединяват във фракции при условие, че във всяка от тях влизат не по-малко от 14 депутата. Управлението на ВРУ се осъшествява от Председателя на Верховната Рада (спикера), който се избира от народните депутати чрез тайно гласуване. Съгласно Конституцията на Украйна той води заседанията на ВРУ, организира дейността на ВРУ, подписва актове, приети от ВРУ и т.н. Наскоро е избран нов Председател на ВРУ Владимир Литвин.


Съдебна власт

   Съгласно Конституцията, правосъдието в Украйна се извършва единствено от съдебната система, всякакво делегиране на функциите на съдилища, а също така присвояване на тези функции от други органи или официални лица е недопустимо. Юрисдикцията на съдилищата се разпространява на всички правоотношения, които възникват в страната. Конституцията подчертава недопустимостта за образуване на чрезвичайни и особени съдилища.


Изпълнителна власт

 Висш орган на изпълнителната власт на Украйна е Кабинетът на Министрите. В неговия състав влизат: Премиер-министърът (министър-председател) на Украйна, Първият вицепремиер-министър, трима вицепремиери-министри и седемнадесет министъра. Премиер-министърът оглавява Кабинета на Министрите и ръководи неговата работа. Премиер-министърът се назначава от Президента, със съгласието на повече от половината конституционен състав на Върховната Рада. Персоналният състав на Кабинета на Министрите се определя от Президента, по предложение на Премиер-министъра. В случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на Президента, до избирането и назначаването на нов Президент, неговите задължения се изпълняват от Премиер-министъра. Кабинетът на Министрите е отговорен пред Президента. Той се контролира от Върховната Рада на Украйна и се отчита пред нея.

Конституция на Украйна

Действащата конституция на Украйна е приета от Върховната Рада на Украйна на 28 юни 1996 година. Съгласно Основния закон, Украйна е суверенна и независима, демократична, социална и правова държава.


Официални празници на Украйна

28 юни – Ден на Конституцията
22 януари – Ден на обединението на Украйна (съборност на Украйна)
На 22 януари 1919 г. се осъществява обединяването на двете суверенни украински държави – Украинска Народна Република и Западно-Украинска Народна Република в единна самостоятелна съборна държава, чрез подписването на Акта за обединението.
24 август – Ден на Независимостта на Украйна
На 24 август 1991 г. Върховната Рада на Украйна провъзгласява независимостта на Украйна, която е потвърдена от всенароден референдум на 1 декември 1991 г.


КИЕВ – столица на Украйна

Киев – столицата на Украйна, един от най-големите градове на Европа, е разположен на река Днепър. Населението на града е около 4130 хил. души. Киев заема около 839 кв. км обща площ. Киев е един от най-древните градове в Източна Европа. Смята се, че е основан през 5 век, като условно за година на основаването му е приета 482.
Според древната легенда е имало трима братя: най-големият - Кий, вторият - Шчек и третият – Хорив, те са имали една сестра – Лъбед. Тримата братя са основали град и са му дали име на най-големия от тях - Киев.
Киев е административен, политически, културен и научен център на Украйна. Киев е един от най-зелените градове в Европа. Множеството паркове, градини и зелени алеи го правят много красив през всички сезони. Градът е разделен на две части от река Днепър, която има множество ръкави. А това дава чудесни възможности за отдих на многобройните плажове и красива природа в града и околностите. Богатата му история е оставила огромно множество паметници на култура и архитектура: Владимирски събор, Золоти ворота, Софиевски събор, площад на Богдан Хмелницки, Михайловски площад и Михайловски манастир, Андреевски спуск, Асколдова могила, Киево-печерската Лавра, Национален историко-културен заповедник "София Киевска" и действащ мъжки манастир - Успенски манастир.
Киево-Печерската лавра е православен манастир, основан през 1051 година от монасите Антоний и Феодосий в пещери в близост до лятната княжеска резиденция Брестово близо до Киев
 
Административен състав на Украйна

 
Административно-териториалният състав на Украйна включва: Автономна Република Крим, области, райони, градове, райони в градовете, селища и села.
Автономната Република Крим (АРК) е неразделна съставна част на Украйна, съгласно Конституцията на страната. АР Крим има значителна самостоятелност по отношение на решаването на местните въпроси, има собствена Конституция (утвърдена от Върховната Рада на Украйна на 23 декември 1998 г.), висши представителен (Верховна Рада на Автономна Република Крим) и изпълнителен (Рада на министрите на АРК) органи.
Освен това, до ниво област се приравняват и два града на Украйна, които имат специален статут – Киев (като столицата на страната) и Севастопол ( като месторазположение на военно-морските флотове на Украйна и Русия).

География и климат на Украйна

   Украйна се намира в пределите на Източно-европейската равнина, в зоната на борови и смесени гори и степи. Повече от 60 % от територията на страната е заета с черноземни почви. На север от черноземната зона са разположени сиви горски почви, покрити със смесени гори, а на юг – тъмнокафяви почви, покрити със сухи степи.
Климатът на Украйна в по-голямата й част е умерено-континентален. Само на южния бряг на Крим е субтропичен, средиземноморски тип. В Закарпатието климатът също е мек, с топла малкоснежна зима и дъждовно лято.
Средните зимни температури са от минус 8

 Хронология на българо-украинските отношения

Република България признава държавната независимост на Украйна на 5 декември 1991 година, а на 13 декември същата година са установени дипломатически отношения между двете държави. България заема едно от най-важните места в балканското направление на външно-политическите интереси на Украйна, което е обусловлено от геополитическото разположение на България на Балканите, близостта на интересите в Черноморските и Придунайските региони. България и Украйна са близки и в етническото, езиковото и религиозното отношение. А също така двете държави са свързани с традиционни икономически, търговски и културно-исторически връзки. На територията на Украйна постоянно живее българско малцинство – 204 574 хиляди души (2001 г.), което основно се намира в Одеска и Запорожка области. По даните от 2001 г. в България постоянно живеят около 2 500 българи от украински произход.
Важен етап при установяване на двустранните отношения между България и Украйна бе официална визита в Украйна на Президента на България д-р Ж. Желев от 08 до 10 декември 1994 г.
През март 1998 г. Президентът на Украйна Л. Кучма е осъществил официално посещение в Република България.
Президентът на България П. Стоянов през май 1999г. е взел участие в VI неформална среща на главите на държави от Централната Европа във гр. Лвов, Украйна. По-късно през юни същата година българският държавен глава отново посещава Украйна с официална визита. През септември същата (1999 г.) Президентът на България е взел участие в Балто-Черноморска среща в гр. Ялта, Украйна.
В периода от 4 – 5 септември 2001 г. се е състояла  държавна визита на Президента на Украйна Л. Кучма в Република България.
На 30.01.2003 г. Президентът на РБ Георги Първанов посещава Украйна с делова визита.
През януари 2005 г. се е състояла среща между Президента на РБ Г. Първанов с Президента на Украйна В. Ющенко в рамките на тържествени мероприятия, посветени на 60-годишнина от освобождаване на фашистски концлагер “Аушвиц-Биркенау” в Освиенцим.
На 19 май 2006 г. Президентът на България Г. Първанов се е срещнал с Президента на Украйна Виктор Ющенко в рамките на 13 неформална среща на главите на държавите в Източната Европа във Варна.

Политически отношения

Двустранните политически отношения на Република България с Украйна са традиционно добри. И двете страни декларират желание за активно партньорство и политическа воля за по-голяма динамичност на двустранните отношения на всички равнища и във всички сфери, за поддържане на стабилността, мира и сигурността в региона. 

 

 

   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна