25/02/2021, 18:58

ФОТОПРОЕКТ „ВОЛИНСКИ ЛЕГЕНДИ“ ПО ПОВОД 150-та ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕСЯ УКРАИНКА

Днес, на 25 февруари 2021 г. в Пловдив в галерия Art Gallery Aspect беше открита изложба – фотопроект „Волински легенди“, посветен на 150-та годишнина от рождението на велика украинска писателка, поетеса Леся Украинка.  
Изложбата представя фотографии, които запознават публиката с традиционния исторически костюм във Волин (регион в Северозападна  Украйна). Всяка носия, изобразена на снимката, е резултат от дългогодишна работа на учени, изследователи и специалисти от «Центр дослідження і відродження Волині» (Центъра за изследвания и възраждане на Волин). Фотопроектът „Волински Легенди“ представя и легендарните дрехи, изработени от тъкан, наречена на украински „серпàнок“ („воал“, „муселин“), за чиято технология се смяташе, че е била напълно за губена преди повече от сто години.
Леся Украинка е възпяла серпанок в своята «Горска песен».
Интересен е факт, че Леся  е посетила Града под тепетата през 1894г. по време на своето пребиваване в България, за което пише в писмата си.
Мероприятието беше тържествено открито от Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и Посланик на Украйна в Република България Н.Пр. Виталий Москаленко и на него присъстваха още българската общественост,  представители на украиската диаспора  и журналисти.
На откриването имаше и образец на тази уникална тъкан – серпанок, който може да се носи като забрадка.
Почетното консулство благодари на Посолството на Украйна в Република България, Обществена организация „Център за изследване и възраждане на Волин“ («Центр дослідження і відродження Волині») и неин ръководител Володимир Дзьобак, етно-фотографа Анна Сеник за предоставени материали и подкрепа.
Изложбата може да се види до 4 март 2021г.


   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна