15/06/2021, 15:52

Украинският писател Иван Андрусяк - гост на "Пловдив чете’’


Днес, 15 юни 2021 г. в гр. Пловдив украинският писател Иван Андрусяк в рамките на фестивала „Пловдив чете“ представи на читателите книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ - в превода на Димитър Христов. Срещата се състоя в Стар град в експозицията „Енчо Пиронков“ и в Литературния кът на Алея на книгата до Централна поща. Представянето се проведе с участието на Анна Багряна. Събитието подкрепи Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и председател на Украинско-Българско Сдружение Маряна Имреорова. На него присъстваха и деца, които с интерес слушаха историята за създаването на книгата, откъси от нея и задаваха въпроси на писателя. Накрая те получиха автограф в своите екземпляри на произведението.
Иван Андрусяк (род. 1968г. в с. Вербовець, Ивано-Франкивська обл, Украйна) е детски писател, поет, прозаик, литературен критик, преводач, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens. Филолог е по образование. Работил е като журналист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешно-драматичната история на един съвременен тийнейджър. Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, защото по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти така се свива, че си готов на всичко, само за да докажеш кой всъщност е Ивас Бондарук. Дори да си излюпиш... джобен дявол! Или да разгадаеш загадката на зловещите стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически експерименти и накрая да се опиташ да опознаеш изкушенията на „възрастния“ живот.
Това е една от най-известните книги за млади читатели в съвременната украинска литература и се препоръчва за изучаване в средния курс на училищата в Украйна.
Автор има три деца – син и две дъщери. С раждането на по-малката си дъщеря, Стефания (р. 2005), той започва да пише книги за деца и се превръща в един от най-четените украински писатели днес. Детските му книги получават много награди, изучават се в училище и стават едни от най-четените в страната.
В края на миналата година на български излезе и приказната му, красиво илюстрирана повест „Третият сняг“. Един невероятно умен и хищен учител води истинско детективско разследване в тази приказна горска история. Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници? Липсата на физическа сила означава ли липса на духовна сила? Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан? Всъщност това е история за добро и зло, за съчувствие и жестокост, радост и мъка, смях и сълзи, тоест за всичко най-важно, което винаги присъства в живота и за което непременно трябва да се говори с детето. Но не само да говорим, а да го правим отговорно, достъпно, с добро и с любов, както го прави любимият писател на съвременните украински деца – Иван Андрусяк.
   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна