18/09/2021, 11:58


ИЗЛОЖБА С ОФОРТИ НА ОКСАНА СТРАТИЙЧУКНа 17 септември 2021 година в град Пловдив Почетен консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и Негово Превъзходителство Посланик на Украйна в България Виталий Москаленко открили изложбата на известна украинска художничка-график Оксана Стратийчук.
Събитието е посветено на 30-та годишнина от Независимостта на Украйна. По думите на авторката, която присъстваше на откриването, е подбрала представените творби от периода превъзгласяването на Независимостта до нашите дни. Развитието на условно млада (защото Украйна има няколкостотингодишна история) и независима държава се проследява в офортите на Оксана.

Техниката „офорт“ е доста сложна и представлява гравюра върху метална плоча и отпечатък от нея на хартия.

Оксана Стратийчук е родена през 1968 г. в Киев. През 1992 г. завършва графичния факултет при преподавателите А. В. Чебикин, М. И. Компанец, В. Д. Сергеев в Киевския държавен художествен институт (сега Национална академия за изобразително изкуство и архитектура). През 1993–1996 г. преминава следдипломна практика при научен ръководител Г. В. Якутович в Украинската академия на изкуствата. Магистър е по графични изкуства и член на Националния съюз на художниците от 1992 г. Живее и работи в Киев.
Участник в множество международни и национални биеналета и триеналета на графиката. Има повече от 25 самостоятелни изложби в Украйна и в чужбина.

Нейни произведения на изкуството се намират в колекциите на: Национален исторически музей на Украйна, Национален музей на украинското народно декоративно изкуство, Национален музей „Киевска художествена галерия“, Одески художествен музей, Регионален художествен музей в Хмелницки, Регионален художествен музей в Черновци, Регионален художествен музей в Днепропетровск, Художествен музей Тама (Токио, Япония), Изложбена къща (Цесис, Латвия), Пинакотека в Торе Канавезе (Италия) и в редица частни колекции в Украйна и по света.

Оксана е признат майстор на графичните техники и ярка фигура в историята на украинското изкуство от периода на независимостта. Визитката на нейното творчество са изтънчените и сложни офорти. Творбите, създадени от Оксана Стратийчук, в продължение на три десетилетия илюстрират развитието в мирогледа на автора: промяна на темите и художествения стил. Митологичните сюжети прерастват в гротескни натюрморти, цветните букети отстъпват място на лаконични монохромни композиции, а последните от своя страна се превръщат в „патерн“ - символи по пътя на повторението. Тези промени като цяло отразяват процеса на развитие на украинската графика през последните десетилетия: от ретроспективен стил до модулен подход, характерен за съвременната печатна графика.

Можете да се насладите на изложбата до 27 септември 2021 година в музейната галерия "Димитър Георгиев" - Пловдив, ул. "Съборна" №23   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна