04/10/2021, 14:04

ДНИ НА УКРАИНСКОТО КИНО В ПЛОВДИВНа 1-3 октомври 2021 г. Пловдив беше домакин на ДНИ НА УКРАИНСКОТО КИНО.
Организаторите на това събитие са Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в Пловдив, организацията "Київкінофільм" и е посветено на 30-та годишнина от Независимостта на Украйна.
Специален гост - известен украински кинорежисьор, сценарист и актьор Михайло Илленко
Lucky Дом на киното бяха прожектирани пет филма – три съвременни с множество международни награди – „Толока“, „Моите мисли са тихи“, „Благородни щураци“, сборникът късометражно кино „Всичко започва в Киев!“ и безспорна класика - „Бяла птица с черен знак“ от 70-те години на миналия век.
Тържествено откриване на „Дните“  беше с "Толока" на режисьорът Михайло Илленко. В поздравителната си реч почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев изтъкна важността зрителя да види украинското киноизкуство, което е напълно непознато в България, посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко каза, че събитието е посветено на 30-та годишнина от Независимостта на Украйна и допринася за развитието на украинско-българските отношения. Г-жа Олена Бабий от ОП „Київкінофільм“ подари книга със собствено авторство на дипломатите. „Киното може не само да се гледа, а за него може да се чете“ – каза тя. И накрая специален гост, режисьорът и актьор Михайло Илленко приоткри завесата към филма „Толока“, който определено направи впечатление у зрителя не само с модерна визия, спецефекти и звезден състав на актьорите, но и с актуални теми – сложна съдба на Украйна, нейната история, героизъм, любов и разбира се, войната, коята се води и в момента. Филма повдига много въпроси към автора и след прожекцията имаше доста емоционална дискусия.

Събитието на път да се превърне в добра традиция и в Пловдив ще се гледат актуални и интересни украински  филми всяка година.


   ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОСОЛСТВО НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българо-украински вести


Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество

   Президент на Украйна


Върховна Рада на Украйна

Министерския Съвет на Украйна